Reklama
  • Środa, 12 lipca (08:05)

    Czy szynka powoduje raka?

„Ryzyko wzrasta wraz z ilością spożywanego mięsa, ale brak jest danych, które pozwalałyby na wyciągnięcie wniosku, czy istnieje jego bezpieczna ilość” – podaje raport Międzynarodowej Agencji Badania Raka.

Przetworzone produkty mięsne, takie jak wędliny i kiełbasy, znalazły się w tej samej grupie substancji z pewnością wywołujących nowotwory, co papierosy, alkohol, azbest i pluton. Tak zakwalifikowała je Międzynarodowa Agencja Badania Raka. Co więcej, czerwone mięso, czyli m.in. wieprzowina, wołowina oraz baranina, zostało uznane za substancję prawdopodobnie powodującą raka. Jak duże jest zagrożenie?

– Oczywiście o wiele, wiele mniejsze niż w przypadku osób, które wypalają paczkę papierosów dziennie – mówi prof. Steven Clinton z Uniwersytetu Stanowego w Ohio. – Warto jednak pamiętać, że przetworzone produkty mięsne i czerwone mięso powinniśmy spożywać nie codziennie, lecz raz na jakiś czas – dodaje profesor dietetyki z Uniwersytetu Nowego Jorku, Marion Nestle.

Reklama

Świat Tajemnic

Zobacz również

  • Któż nie zna legend, w których mordercy i złodzieje przedstawiani są jako wrażliwi na krzywdę i uczciwi obrońcy uciśnionych... W australijskiej mitologii także istnieje taki szlachetny rozbójnik –... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.